Heb je een vraag over onze producten? Hieronder vind je antwoorden op de meest gestelde vragen.
Staat je vraag er niet bij? Stuur dan een mailtje naar info@innopastry.com en we beantwoorden je vraag zo snel mogelijk.
We weten allemaal dat veel suiker niet gezond is. Maar zonder suiker kan het lichaam ook niet. Zeker niet als je gewicht verliest of ondervoed bent. Suiker is een belangrijke smaakmaker en energieleverancier. Bij ondervoeding is het belangrijk om voldoende energie binnen te krijgen. De eiwitten in onze producten zijn de bouwstoffen. Deze zorgen voor herstel en verbetering van de fitheid, kracht en wondgenezing bij mensen die moeite hebben om aan te komen, te herstellen of op gewicht te blijven. Bij ondervoeding krijgen de meeste mensen te weinig energie binnen. Als het lichaam niet voldoende energie uit de producten kan halen, dan hebben de eiwitten niet de meerwaarde waarvoor ze geadviseerd worden.
De suiker in onze producten is een hulpmiddel om voldoende energie binnen te krijgen in een kleine portie. We maken enkel gebruik van fruitsuiker en voegen zelf geen suiker toe. De Bouwsteentjes smaken misschien zoet, maar er zit niet veel meer suiker in dan in een stuk fruit, zoals een appel of een plak ontbijtkoek. In een mini Bouwsteentje of een bakje Easy-to-Eat zit zelfs minder suiker dan in een stuk fruit of een plak ontbijtkoek. Tot slot is het belangrijk te weten dat de Bouwsteentjes en Easy-to-Eat geen vervanger zijn van ontbijt, lunch of diner. Ze zijn dus echt een kleine traktatie, een verwenmomentje.
Wei-eiwit lijkt qua samenstelling op lichaamseigen eiwit en het eiwit in onze producten is van hoge kwaliteit. In professionele termen noemen we dit ‘biologische waarde’. Dat betekent dat het lichaam de aminozuren (een eiwit is een lange keten van aminozuren) in wei-eiwit optimaal kan benutten en gebruiken voor het herstel bij ondervoeding en/of ziekte. Wei-eiwit wordt snel opgenomen door het lichaam en zorgt onder andere voor een snelle opbouw van spiermassa, het herstel van weefsels en het voorkomen van infecties.
Innopastry helpt je graag verder als je vragen hebt over onze producten en/of het gebruik ervan. We hebben een diëtist in dienst die al deze vragen kan beantwoorden. Haar naam is Mariska Dute en je kunt haar bereiken via mariska@innopastry.com.
De (mini) Bouwsteentjes en Easy-to-Eat zijn niet gevitamineerd en verrijkt met mineralen. Flesjes aanvullende drinkvoedingen zijn gevitamineerd. Het gebruik van aanvullende drinkvoeding moet altijd doorgegeven worden aan de verzorging, verpleging en de trombosedienst vanwege de invloed van diverse vitaminen en mineralen op bijvoorbeeld de bloedstolling.
‘Kan sporen van gluten bevatten’ staat op de verpakking vanwege de wetgeving. Wij laten onze producten regelmatig in het laboratorium testen op gluten. Onze producten vallen onder de norm ‘glutenvrij’. Alle laboratoriumresultaten zijn kleiner dan 5 mg/kg, voor glutenvrij geldt een maximum van 20 mg/kg. We voldoen dus ruimschoots aan deze norm. In de bakkerij wordt bloem gebruikt bij de productie van andere producten. Voordat Easy-to-Eat geproduceerd wordt is de productieruimte volledig vrij gemaakt van mogelijke gluten of glutenbevattende producten. Verder produceren we de producten in een aparte ruimte. Je hoeft je dus geen zorgen te maken. Easy-to-Eat is volledig ‘glutenvrij’. Let op: onze energie- en eiwitverrijkte (mini) Bouwsteentjes zijn NIET glutenvrij.
We gebruiken geen gelatine bij de productie van Easy-to-Eat. Dit product is dus volledig gelatinevrij. Voor de (mini) Bouwsteentjes wordt een minimale hoeveelheid gelatine gebruikt en we streven ernaar om in de toekomst ook voor de productie van de (mini) Bouwsteentjes geen gelatine meer te gebruiken. Hiervoor is verdere productontwikkeling nodig en we testen volop. We houden je op de hoogte door middel van onze nieuwsbrief over de nieuwe ontwikkelingen. Verder bestaan onze producten uitsluitend uit natuurlijke grondstoffen en bevatten ze geen E-nummers.
De normale maat Bouwsteentjes bevatten per gebakje 18 gram suiker. Dit komt overeen met de hoeveelheid suiker in 4 suikerklontjes (standaardgrootte). Ter vergelijking: een glas frisdrank bevat circa 21 gram suiker. Dat is 5 suikerklontjes. Easy-to-Eat bevat nog minder suiker dan de normale maat Bouwsteentjes. Een portie Easy-to-Eat bevat 8 gram suiker per cupje. De mini Bouwsteentjes bevatten 10 gram suiker per portie van 30 gram.
Als diabeet zijn de mini Bouwsteentjes geschikt om te eten. Het advies is om dit bijvoorbeeld tussen de hoofdmaaltijden door te eten. In principe hoeft iemand met diabetes niet suikervrij te eten. Als je ondervoed bent en diabetes hebt, is het belangrijk om de ondervoeding te behandelen. Dit kan namelijk ook voor wisselende bloedglucosewaarden zorgen. Eén mini Bouwsteentje bevat 11 gram koolhydraten. Diabeten kunnen dit in plaats van een ander energie- en eiwitverrijkt product of tussendoortje eten. Overleg met je behandeld arts, diabetesverpleegkundige en/of diëtist hoe je dit kan inpassen en of je eventueel extra medicatie nodig hebt. Uiteraard is het belangrijk de bloedglucosewaarden te monitoren zoals je dat bij andere producten ook doet. Wanneer de normale maat Bouwsteentjes teveel koolhydraten bevatten, is Easy-to-Eat of een mini Bouwsteentje een goed alternatief. Easy-to-Eat en onze mini Bouwsteentjes bevatten namelijk de helft minder koolhydraten dan de normale Bouwsteentjes. Easy-to-Eat bevat minder koolhydraten en zelfs nog meer eiwit dan de normale maat Bouwsteentjes.
Van ondervoeding is sprake als iemand ongewild in korte tijd veel gewicht verliest en er een tekort is aan essentiële voedingsstoffen, zoals eiwitten. Ook mensen met overgewicht kunnen ondervoed zijn of ondervoed dreigen te raken. Ondervoeding is een groot probleem bij ziekte, kauw- en slikproblemen of na een operatie. Patiënten herstellen slecht, het herstel duurt langer en er treden vaker complicaties op. Een belangrijke oorzaak hiervan is dat de voeding te weinig eiwit en energie levert. Hierdoor gaat het lichaam spierweefsel afbreken en onder andere de weerstand neemt af en patiënten voelen zich extreem vermoeid. De inname van extra eiwitten, bijvoorbeeld via onze (mini) Bouwsteentjes of Easy-to-Eat, is een manier om dit tegen te gaan. Het lichaamsgewicht speelt daarbij geen rol.
Dat ligt aan de ernst van de kauw- en slikproblemen. Easy-to-Eat is amylaseresistent en ook geschikt voor mensen met een dik vloeibare voeding. Easy-to-Eat is geclassificeerd met IDDSI code 4. Het is een zacht verwendessert en hierdoor ideaal om te gebruiken door mensen die moeite hebben met slikken en kauwen. Bij mensen voor wie het eten ‘grof gemalen’ moet zijn, zijn onze (mini) Bouwsteentjes ook geschikt. Laat een logopedist bepalen wat er mogelijk is als je twijfelt. Easy-to-Eat is speciaal gemaakt voor mensen die een product zoeken met een nog zachtere consistentie, of voor wie voedsel fijngemalen of dikvloeibaar moet zijn. Easy-to-Eat heeft zogenaamde ‘amylaseresistente’ eigenschappen, wat inhoudt dat het in de mond zijn consistentie behoudt en mensen zich niet verslikken.
Eiwit is een belangrijke voedingsstof met veel verschillende functies. Een volwassen persoon bestaat voor gemiddeld 12 kilo uit eiwit. Alle lichaamscellen bevatten eiwit, bijvoorbeeld spieren en organen, het zenuwstelsel, de botten en het bloed. Eiwit is essentieel voor de celgroei, het weefselherstel en het immuunsysteem. Het helpt bij het aanmaken van afweerstoffen. Elke dag breekt het lichaam eiwit af om dit door nieuw eiwit te vervangen. Bij een volwassene is dat per dag zo’n 200 tot 300 gram. Zo verwijdert het lichaam onder andere beschadigd eiwit, dat tot een verstoorde celfunctie en celgroei zou kunnen leiden. Het lichaam gebruikt de aminozuren uit het afgebroken eiwit om nieuw eiwit op te bouwen. Maar daarbij gaan ook aminozuren verloren. Daarnaast verliest het lichaam steeds kleine hoeveelheden eiwit met haren, nagels, huidschilfers, zweet en urine. Dit moet steeds worden aangevuld. Dat geldt nog eens extra bij aandoeningen die gepaard gaan met een verhoogde eiwitafbraak of aminozuurverliezen. Tijdens ziekte of een zwakke gezondheidstoestand is het daarom belangrijk voldoende eiwit te consumeren. Dit leidt tot behoud van spiermassa of tot meer spiermassa. Uit onderzoek blijkt dat patiënten met meer spiermassa beter in staat zijn om bijvoorbeeld zware chemokuren of bestralingen te doorstaan.
Het lichaam bouwt eiwit op uit aminozuren. Er zijn 20 verschillende soorten aminozuren. De samenstelling, volgorde en structuur van deze aminozuren verschilt per eiwitrijk product. Er zijn vele duizenden combinaties mogelijk. Van de aminozuren die voorkomen in onze voeding, kan het lichaam er 11 zelf maken. Er zijn 9 essentiële aminozuren die wij uit onze voeding moeten halen. Het gaat dan om: histidine, isoleucine, leucine, lysine, methionine, fenylalanine, threonine, tryptofaan en valine. Daarnaast zijn er 6 semi-essentiële aminozuren. Dat zijn de aminozuren: arginine, asparagine, glutamine, glycine, serine en proline. Ze zijn semi-essentieel, omdat het lichaam ze normaal gesproken zelf kan maken. Maar onder bepaalde omstandigheden, zoals bij sommige aandoeningen en ziekten, is aanvulling via de voeding nodig.
In onze (mini) Bouwsteentjes en Easy-to-Eatgebruiken wij wei-eiwit met een hoge biologische waarde. Dit houdt in dat het eiwit snel en gemakkelijk wordt opgenomen door het lichaam en gebruikt kan worden als bouwstof. Bovendien bevat het alle 9 essentiële aminozuren en alle 6 semi-essentiële aminozuren. De (mini) Bouwsteentjes en Easy-to-Eat producten bevatten eiwit met alle aminozuren die het lichaam nodig heeft.
De in (mini) Bouwsteentjes en Easy-to-Eataanwezige aminozuren zijn: alanine, arginine, asparagine, cysteine, glutamine, glycine, histidine, isoleucine, leucine, lysine, methionine, fenylalanine, proline, serine, threonine, tryptofaan, tyrosine en valine.
Per persoon verschilt de behoefte aan eiwit. Dit is afhankelijk van het gewicht, de leeftijd en de persoonlijke omstandigheden. Gemiddeld hebben gezonde mensen per kilogram lichaamsgewicht 0,8 gram eiwit per dag nodig. Dat komt neer op circa 56 gram eiwit voor iemand van 70 kilo. Deze 56 gram eiwit dien je verspreid over de dag in te nemen. Bij voorkeur verspreid over minimaal 4 maaltijden. Bij het ontbijt, de lunch, de warme maaltijd en in de avond, bij voorbaat voor het slapen gaan. Bij aandoeningen die gepaard gaan met een verhoogde eiwitafbraak of aminozuurverliezen, is extra eiwit nodig. Dat geldt bijvoorbeeld bij botbreuken, zoals een heupfractuur, maar ook bij ziekten als kanker en Parkinson. Bij ziekte en (dreigende) ondervoeding is de aanbevolen hoeveelheid eiwit gesteld op 1,2-1,5 gram per kilogram lichaamsgewicht, met uitzondering van patiënten met lever- en nierziekten.
Daarnaast hebben consumenten met een vegetarisch of veganistisch dieet extra eiwit nodig. De aanbeveling voor deze groepen ligt op 1,2-1,3 g eiwit per kilogram lichaamsgewicht, ongeacht of ze ziek of ondervoed zijn of niet. Ook ouderen vanaf 65 jaar zijn gebaat bij een hogere inname van eiwit, omdat bij hen de eiwitsynthese minder goed verloopt. De (mini) Bouwsteentjes en Easy-to-Eat vormen een goede aanvulling op het dieet. Ze zijn bedoeld als extraatje en als traktatie. In de praktijk nemen veel mensen één of twee keer per dag een Bouwsteentje of Easy-to-Eat. Eén Bouwsteentje is te vergelijken met twee mini Bouwsteentjes. Mini Bouwsteentjes bevatten 5,5 gram eiwit ten opzichte van 10 gram in de normale variant Bouwsteentjes.
Mensen die ondervoed zijn hebben vaak kauw- en slikproblemen, geen trek in eten, of zijn te moe om te eten. Drinkvoeding leidt soms tot misselijkheid of de smaak wordt niet gewaardeerd. Bouwsteentjes en Easy-to-Eat vormen een welkome aanvulling op het normale eetpatroon. Ze worden beschouwd als lekkernijen, die uitnodigen tot eten. Dat vinden wij belangrijk. Het moet smaakvol zijn én er aantrekkelijk uitzien. De porties zijn klein en vallen niet zwaar op de maag. Ook zit er een sociaal aspect aan: een gebakje of lekker tussendoortje wordt geassocieerd met gezelligheid. Je eet ze meestal in gezelschap. Dat roept prettige associaties op en draagt bij aan de kwaliteit van leven. Zorgcentra en ziekenhuizen kunnen met (mini) Bouwsteentjes en Easy-to-Eat een gastvrij gebaar maken. Daar komt bij dat ze per verstrekking voordeliger zijn dan klinische drankjes.
De mini Bouwsteentjes zijn te verkrijgen bij Plus, Hoogvliet, Jumbo en Coop supermarkten. De normale maat Bouwsteentjes en Easy-to-Eat zijn alleen verkrijgbaar bij Jumbo. De producten liggen altijd in het diepvriesvak. Kun je de Bouwsteentjes of Easy-to-Eat producten bij het Jumbo filiaal in jouw buurt niet vinden? Vraag dan of ze deze kunnen bestellen. Je kunt er ook voor kiezen het gewenste product online te bestellen en het filiaal te kiezen waar je het wilt ophalen. Bekijk hier waar je de (mini) Bouwsteentjes en Easy-to-Eat producten bij jou in de buurt kunt kopen.
De producten van Innopastry zijn online te bestellen via Patisserie Unique. Ze worden dan bij u thuis bezorgd.
Bouwsteentjes en Easy-to-Eat zijn verpakt per 4 of 6 stuks. De mini Bouwsteentjes zijn per 8 stuks verpakt. De (mini) Bouwsteentjes en Easy-to-Eat liggen in het diepvriesvak van Jumbo, Albert Heijn, Plus, Coop en Hoogvliet. De prijs van de producten kan verschillen per supermarkt. Kijk voor de actuele prijs dus even bij jouw dichtstbijzijnde supermarkt of raadpleeg de website. Bekijk hier de verkrijgbaarheid bij jou in de buurt.
Nee, (mini) Bouwsteentjes en Easy-to-Eat zijn nog niet verkrijgbaar in Duitsland en Frankrijk. Je kunt ze vooralsnog alleen kopen in Nederland en België.
In België zijn de (mini) Bouwsteentjes en Easy-to-Eat producten onder andere verkrijgbaar bij natuur- en dieetvoedingswinkels van Revogan. Bekijk op de website van Revogan de verkooppunten in België.
Onze (mini) Bouwsteentjes en Easy-to-Eat worden niet vergoed door de zorgverzekering. Kosten die je maakt voor het volgen van een dieet en specifieke dieetproducten, zoals energie- en eiwitverrijkte voeding waaronder de (mini) Bouwsteentjes en Easy-to-Eat vallen, tellen mee als specifieke zorgkosten.Boven een bepaalde drempel mag je deze kosten aftrekken in de aangifte inkomstenbelasting. We raden je aan de aankoopbon te bewaren als je hiervan gebruik wilt maken. Op de website van de Belastingdienst staat een overzicht van de ziektekosten die aftrekbaar zijn.
De regeling specifieke zorgkosten geldt voor alle personen binnen het huishouden. Gebruik de rekenhulp specifieke zorgkosten van de Belastingdienst om te berekenen hoeveel je mag aftrekken.
Innopastry werkt graag mee om de (mini) Bouwsteentjes en Easy-to-Eat producten meer bekendheid te geven bij de doelgroep voor wie ze bedoeld zijn. Wij sturen je graag gratis onze mooie productkaarten toe met informatie van zowel de (mini) Bouwsteentjes als Easy-to-Eat om uit te delen. Heb je hier interesse in, neem dan contact op met onze diëtist mariska@innopastry.com. Geef daarbij wel even aan waarvoor je het materiaal wilt gebruiken.
Gratis bemonstering is voor iedere diëtist of hulpverlener budgettair niet haalbaar, maar we willen diverse activiteiten zeker ondersteunen. In overleg zijn er verschillende mogelijkheden. Daarnaast is het mogelijk een gratis productpresentatie aan te vragen. Onze diëtist komt dan meer uitleg geven en je kunt volop kennismaken met de producten via onder andere een proeverij.
Innopastry werkt graag mee om de (mini) Bouwsteentjes en Easy-to-Eat producten meer bekendheid te geven. Als wij niet zelf aanwezig zijn of kunnen zijn op de beurs, sturen wij je graag gratis mooie productkaarten toe om uit te delen. Of er monsters aangeleverd kunnen worden, hangt af van de locatie en het doel van het evenement. Neem hiervoor contact op met onze diëtist Mariska Dute: mariska@innopastry.com.
Genieten van eten is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Met speciaal ontwikkelde eiwitverrijkte en gemakkelijk te eten tussendoortjes en desserts helpt Innopastry ondervoeding tegen te gaan en kauw- en slikproblemen te verminderen. Onze producten zijn niet alleen heel smakelijk, ze doen ook écht iets voor je lichaam.
Alle rechten voorbehouden © Innopastry.
Lees hier onze privacyverklaring.